Набагато простіше приготувати еклери, ніж Шарлотку або, скажімо, безе. Можна використати готовий заварний крем. Або залучити до процесу домашніх ласунів. Головне — отримуйте задоволення від приготування.

Потрібно:
- Яйця – 4 штуки (якщо геть дрібні – то 5)
- Масло вершкове – 100 г
- Борошно – 180 г
- Вода – 250 мл
- Сіль – пів чайної ложки
Крем — на ваш смак. Мені до вподоби заварний крем. Це й логічно — якщо робимо заварні тістечка 🙂 Можна використовувати також масляний або білковий крем.
Приготування
Воду наливаємо у каструльку із товстими стінами і доводимо до кипіння. Я закип’ятила в чайнику і перелила вже гарячу.
У киплячу воду додаємо вершкове масло й сіль. Знову даємо закипіти.

Додаємо у воду, що кипить, борошно. Масу гарненько перемішуємо. Варимо протягом двох хвилин. Я це робила на манюсінькому вогні, постійно перемішуючи. Стінки моєї каструльки — тонкі, тому тісто намагалося пригоріти.

Знімаємо з вогню й даємо суміші трохи охолонути.
Тепер вмішуємо яйця по одному. Вбили яйце — й ретельно перемішали, щоб воно ввібралося в тісто. Вбили друге — і знову старанно перемішали. Так само — із третім і четвертим. Тісто має стати еластичним.

Застеляємо деко пергаментом. Це — найпростіший варіант приготування, тому тістечка робимо у вигляді кульок. На деко викладаємо майбутні тістечка ложкою. Я набирала столовою ложкою тісто і з неї чайною ложечкою зішкрябувала на деко. Можна скачати долонями кульки.

Ставимо тістечка у розігріту до 180°C духовку. Через 10-15 хвилин зменшуємо температуру до 170°C. Випікаємо ще 30-40 хвилин.
!Час випікання залежить від розміру кульок і особливостей вашої духовки!
В оригінальному рецепті вказано, що 15-20 хвилин достатньо. Проте там інша форма виробів. Наші ж за чверть години будуть ще сирими. Вони мають підрум’янитися. Якщо ж ви витягли тістечка з духовки і вони «впали», просіли — точно сирі. Запихайте назад — хай доготуються. Може й піднімуться, в мене так було в перший раз.
Готові тістечка начиняємо. Ложкою робимо збоку надріз і напихаємо всередину крем. Можна погратися з кондитерським шприцом — проштрикнули тістечко й видавили крем зі шприца.
Сама таким девайсом ще не обзавелася. Зате «раби» із радістю роблять це ложкою 🙂