Філе судака, запечене з цибулею і сметаною, ніжна й смачна дієтична страва. Максимум користі для організму і простий рецепт приготування.

Потрібно:
- Філе судака — 2 штуки
- Сметана 15-20% — 200 грамів
- Цибуля — 200 грамів
- Суміш сушеної зелені (цибуля, укроп, петрушка) — 1 чайна ложка з гіркою
- Сушений часник подрібнений — пів чайної ложки
- Олія, сіль
Приготування
Для приготування судака в сметані у духовці ми можемо взяти цілу рибину, з якої добудемо не тільки філе, а й суповий набір для ухи. Так буде значно економніше, зважаючи на нинішні ціни. Або купити вже готове філе судака — це зекономить нам час. У будь-якому випадку, отримане рибне філе ретельно перевіряємо на кісточки і прибираємо їх, як що раптом знайдемо. Потім філе миємо (якщо мили цілу рибу перед обробкою, більше мити не треба) і підсушуємо. Солимо філе з усіх боків за смаком і залишаємо трохи полежати: у мисці під кришкою або під харчовою плівкою.
Тим часом чистимо цибулю і нарізаємо дуже-дуже тоненькими кільцями або півкільцями. Бажано цибулю пасерувати, щоб у духовці вона приготувалася одночасно із рибою. У змащену олією форму викладаємо підготовлену цибулю.

У сметану додаємо суміш сушеної зелені, сушений часник і дрібку солі.
На цибулю викладаємо філе судака шкіркою вниз. Заливаємо сметаною зі спеціями.


Ставимо у розігріту до 190℃ духовку на 30-40 хвилин. Готовність перевіряємо за м’якістю цибулі. Риба не пересохне, якщо трошки довше потримати в духовці, завдяки сметані. Судак під сметаною надзвичайно смачний і гарячим, і холодним.
Чому варто приготувати запеченого судака
Судак — це нежирна річкова риба, яка має велику користь для здоров’я і безпечна при багатьох хронічних захворюваннях. Вона допоможе дотримуватися здорової дієти і підтримувати гарне самопочуття. Приготування ж у духовці набагато корисніше, ніж, скажімо смаження.
У чому ж користь судака?
- Судак є відмінним джерелом білка, необхідного для будівництва і ремонту тканин у вашому організмі. Він також містить незамінні амінокислоти, які необхідні для здоров’я.
- Судак багатий на Омега-3 жирні кислоти, відомі позитивним впливом на здоров’я серця і судин, зниження ризику захворювань серця, а також поліпшення функції мозку і пам’яті.
- Судак містить вітаміни: вітамін D, який сприяє зміцненню кісток і зубів; вітамін В12, необхідний для нормального функціонування нервової системи; вітамін А, важливий для здоров’я очей і шкіри.
- Судак також містить мінерали — селен, йод, цинк і фосфор. Вони необхідні для правильного функціонування організму.
Смачного!