Ароматний і поживний супчик з лісовими грибами — те, що треба для пізньої осені. А завдяки фрикаделькам з індички суп виходить більш ситним.

Для приготування можна використовувати як свіжі, так і сушені лісові гриби.
Свіжі гриби ми попередньо обробляємо — чистимо від бруду, з маслюків знімаємо шкірку з шапочки, добре промиваємо. На 1 кг грибів беремо 4 л води і одну почищену цибулю. Доводимо до кипіння, за потреби знімаємо пінку, трохи присолюємо і варимо на середньому вогні з привідкритою кришкою 15 хвилин. Воду НЕ зливаємо, це основа нашого бульйону. Просто виймаємо гриби в окрему ємність і даємо їм трохи охолонути. Цибулина має лишитися білою. Її викидаємо.
Сушені гриби на пів години заливаємо водою. Потім ретельно промиваємо. На 50 г сушених грибів беремо 3 літри води і одну почищену цибулю. Доводимо до кипіння, за потреби знімаємо пінку, трохи присолюємо і варимо на малому вогні з привідкритою кришкою приблизно годину. Воду НЕ зливаємо, це основа нашого бульйону. Просто виймаємо гриби в окрему ємність і даємо їм трохи охолонути. Цибулина має лишитися білою. Її викидаємо.
Потрібно (на 3 літри супу):
- Гриби лісові свіжі (білі, польські, маслюки) — 450-500 г відварених, або сушені – 50+ г
- Картопля — 500-550 г (це три середніх картоплинки)
- Морква — 150 г (одна середня морквина)
- Фарш індичий — 300 г
- Сухарі панірувальні — 2 столових ложки без гірки
- Сіль, лавровий лист, чорний перець горошком, чорний перець мелений
Приготування
Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками.

Моркву крупно натираємо.

Гриби нарізаємо довільно, але так, щоб поміщалися в ложку:)

У фарш додаємо панірувальні сухарі, солимо і перчимо. Формуємо невеличкі кульки-фрикадельки.

У грибний навар всипаємо нарізані гриби. Доводимо до кипіння, знімаємо шум. Зменшуємо вогонь. Додаємо лавровий листок, 2-3 горошинки чорного перцю. Солимо за смаком. Залишаємо ледь-ледь кипіти на 15-20 хвилин.
У бульйон викладаємо картоплю й моркву. Доводимо до кипіння. І у киплячу (але не прям так сильно булькаючу) воду по одній опускаємо фрикадельки. Знову доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до найменшого і залишаємо варитися з привідкритою кришкою на 20-25 хвилин.
Перевіряємо на сіль, коригуємо смак супу за потреби. Вимикаємо вогонь, щільно закриваємо каструлю кришкою. Даємо настоятися з пів години. Подаємо 🙂
Смачного!