Як зварити прозорий курячий бульйон: 12 простих кроків

Бульйон може бути і самостійною стравою, і базою для інших рецептів. Іноді свіжий, ароматний курячий бульйон із зеленню – все що треба, аби зігрітися та відновити сили. А для приготування Фо Бо правильно зварений бульйон – 90% успіху і надзвичайного екзотичного смаку.

Сьогодні поговоримо саме про курячий бульйон. Якщо точно дотримуватися алгоритму дій, він обов’язково вийде прозорим, ароматним і поживним. Такий бульйон з курки чудово смакуватиме сам по собі і стане ідеальною основою для різних супів, Яйко-зупки чи супу з вермішеллю, наприклад.

Із розрахунку на трилітрову каструлю беремо орієнтовно: або одне філе, або одна четвертинка, або пара гомілок, або пара стегенець, або три-чотири крильця. Якщо використовуємо суповий набір, зважайте на кількість м’яса і жиру на ньому, а також на розміри каструлі.

Послідовність дій:

  1. Куряче м’ясо (будь-яке: хоч філе, хоч крила, хоч гомілки) дуже добре промиваємо, прибираємо залишки пір’я, якщо курка домашня, плівки тощо.
  2. Заливаємо курку холодною водою із краплиною оцту. Залишаємо години на дві в холодильнику. Вода моє повністю покривати курку.
  3. Ще раз ретельно промиваємо м’ясо. Складаємо у каструлю.
  4. Чистимо одну морквину, одну цибулинку. Додаємо до курки.
  5. Заливаємо чистою холодною водою і ставимо на великий вогонь. Без кришки.
  6. Важливо! Слідкуємо і не втикаємо в інтернет, поки це все закипає! Готуємо шумівку.
  7. Важливо! Як тільки починає кипіти, зразу знімаємо накип. Безперервно, поки він з’являється. Вогонь при цьому можна трохи зменшити.
  8. Хвилин через 5 зменшуємо вогонь на мінімум. Додаємо трохи менше, ніж пів столової ложки солі, 1 лавровий листочок, 3 горошинки чорного перцю.
  9. Переставляємо каструлю на конфорку середнього розміру (вони зазвичай у дальньому ряді плити) на мінімальний вогонь.
  10. Накриваємо так, щоб між кришкою і каструлею залишався з сантиметр зазору. В жодному разі не накриваємо щільно. Бульйон має ледь-ледь кипіти.
  11. Через 40 хвилин перевіряємо, чи зварилася курка. Якщо так, знімаємо бульйон з плити. Якщо ні – варимо ще 10-15 хвилин.
  12. Подаємо бульйон із зеленню і вареним яйцем. Або продовжуємо варити на ньому супчик.

Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *