Фо Бо

В’єтнамський суп Фо Бо

В’єтнамський суп Фо Бо я б їла і їла. Він легкий і поживний, а цей букет пряних смаків та ароматів! Готувати Фо Бо просто. Найскладніша частина місії – знайти потрібні інгредієнти. Та, навіть якщо ви не знайшли екзотичну спецію, супчик все одно матиме бомбезний смак.

Найважливіша складова – бульйон. Він «робить» усю страву. Тому варто піднапружитись і знайти дуже хорошу яловичину. Тільки яловичину! Потрібні: м’ясо на кісточці (гомілка, але вони здоровезні, я взяла «борщову» телятину) і вирізка (якнайкраща, але трошечки, ну до 200 грамів). На кісточці м’ясо повинно бути обов’язково. Можна його потім в салатку покришити абощо.

Також на бульйон беремо:

  • Дві середні цибулі
  • Корінь імбиру (десь 10 см)
  • Кориця – одна паличка
  • Бадьян – пару зірочок (цілого!)
  • Гвоздика (5 штучок цілої)
  • Соєвий або рибний соус (100 мл або більше)
  • Перчинка чілі (я обійшла солодким і соусом соєвим з чілі)
  • Цукор – 50 грам (в ідеалі – пальмовий або тростиновий, але мені довелося обійтися буряковим)
  • Якщо маєте/знайдете зерна фенхелю і чорний кардамон (зелений – в жодному разі!), треба кілька зерняток першого і кілька штук іншого. У мене не було, не знайшла.

Отже, закидаймо мите м’ясо в каструльку літри на три. Заливаємо холодною водою і – на великий вогонь. Щойно з’являється накип, знімаємо з вогню. Воду зливаємо, м’ясо промиваємо, каструльку миємо і ховаємо. Беремо більшу, десь на 6 літрів, ну, де борщ зазвичай варите. І туди м’яско кладемо.

Цибулю гарно миємо, не чистимо, розрізаємо навпіл кожну. Імбир миємо, нарізаємо товстими кружальцями, по 1-2 см приблизно. І на сухій сковороді на великому вогні приперчуємо зрізи цибулі і кружальця імбиру з обох боків. Відправляємо все до м’яса. Туди ж: вливаємо соєвий соус, додаємо перчинку і всі спеції. Доливаємо зимну воду, доводимо до кипіння. Варимо на манюсінькому вогні під трохи привідкритою кришкою години чотири. Можна хоч 12 годин. Сіль або соєвий соус додаємо за смаком, щоб бульйон вийшов трішки солоніший, ніж зазвичай робите.

Тепер подача. Треба:

  • Рисова локшина – грам по 100 на одну людину
  • Теляча вирізка
  • Зелена цибуля – пучок
  • Базилік, м’ята, кінза свіжі, тільки листячко – по пів пучечка
  • Перчинка чілі або сололодкого

Вирізку краще завчасно приморозити. Нарізаємо слайсами, тонюсінькими, аж прозорими.

Рисову локшину готуємо, як написано на упаковці.

Білу частину зеленої цибулі нарізаємо пір’ям. Зелень крупно рвемо руцями. Перчинку нарізаємо кружальцями.

У широку миску викладаємо локшину, на неї – слайси яловичини. Заливаємо це діло киплячим бульйоном. Так яловичина приготується і буде дуже ніжною. Далі красиво викладаємо зелень, цибульку, кружальця перцю.

Подаємо гарячим.

Смачного!

1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *