Грибна юшка

Грибна юшка по-закарпатськи

Від юшки з грибів по-закарпатськи неможливо відірватись. Наливаєш собі мисочку, думаєш – не влізе. Потім іще, ще одну — важко зупинитись. Для вас — цей супер рецепт 🙂

Грибна юшка повинна бути з лісових грибів. Можна використати печериці чи гливи, але буде не те, ні. Бо ж аромат і смак свіжих маслюків, білих або сироїжок — не підробиш. Жодна “грибна приправа” не зробить того, що кілька власноруч здобутих у запашному лісі грибочків. Звичайно, ніхто не проти, аби їх придбали на ринку тощо, але тільки! у продавця, якому дійсно довіряєте!

Про обробку й підготовку грибів напишу пізніше окремо. А зараз простий рецепт запраженої сметаною грибної юшки, який повернув мені настрій. Знайшла тут.

Потрібно:

  • Лісові гриби (білі, польські, маслюки або сироїжки) — 300 грам у звареному вигляді. У мене – з півтора десятка середніх сироїжок, пара маховиків та цілий один маслюк
  • Морква — 1 велика
  • Цибуля — 2 середніх
  • Вершкове масло — 100 г
  • Сметана (не кисла!) — 200 г
  • Борошно — 2 столові ложки
  • Олія — 2 столові ложки
  • Мускатний горіх мелений — дрібка
  • Лавровий лист, перець, сіль

Приготування

Підготовлені гриби кладемо в каструлю, заливаємо 3 літрами води. Доводимо до кипіння, прибираємо шум, якщо з’являється. Далі прикручуємо вогонь до мінімуму і під кришкою варимо годину. Щоб кипіло, але потрошку.

Поки бульйон вариться, підготуємо овочі.

Моркву чистимо і натираємо на дрібній терці.

Обидві цибулі чистимо і нарізаємо малими кубиками. На вершковому маслі (30 г) із додавання олії тушкуємо цибульку до золотистого кольору. Готову перекладаємо на тарілочку, щоб не просочувалася маслом.

Коли гриби зварилися, виймаємо їх в іншу ємність шумівкою або проціджуємо бульйон в іншу каструлю через дуршлаг.

Гриби для юшки лишаємо окремо, рідину повертаємо в нашу каструльку. Додаємо терту моркву, солимо за смаком, кидаємо лаврушку та 3 горошинки чорного перцю. Варимо до готовності моркви (приблизно 20 хвилин).

Гриби дрібно нарізаємо.

Як морква вже майже зварилася, починаємо робити запражку. У чистій пательні розтоплюємо 70 грамів масла вершкового. Всипаємо борошно, і швиденько дерев’яною лопаткою усе перемішуємо, аби суміш загусла, але не взялася комками.

Додаємо сметану, готуємо ще хвилину, не припиняючи перемішувати усе це.

Вимикаємо вогонь. По одному черпачку вливаємо бульйон у запражку, постійно перемішуючи вінчиком. Коли додали майже увесь бульйон, присипаємо дрібкою мускатного горіху.

До запражки потрібно вмішати увесь бульйон. У мене в сковорідці не помістилося, тож я продовжила у каструльці, переливши залишки рідини в мисочку — і з неї вже доливала у головну суміш.

У грибну юшку додаємо гриби та цибулю.

Доводимо до кипіння, вимикаємо вогонь й накриваємо щільно кришкою. Даємо настоятися 5-15 хвилин.

Розливаємо смачну юшку з лісових грибів по мисочках і сьорбаємо:)

Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *