Пахлава

Пахлава медова

Справжня медова пахлава готується просто, якщо знаєте кілька секретів. За цим рецептом приготувати багато солодкої пахлави зможуть навіть діти. Звісно, під наглядом батьків.

Найбільше спрощує процес готове тісто філо (витяжне тісто). Його тепер можна придбати ледь не в кожном супермаркеті. Бо на приготування правильного тіста для пахлави з горіхами доведеться витратити, щонайменше, годину, а то й більше. Якщо ж ви хочете власноруч робити тісто, дивіться оригінал рецепту тут.

Це чудовий рецепт пахлави медової з горіхами, її виходить багато і вона — надзвичайно смачна!

Потрібно:

  • Тісто Філо — 12 листів (упаковка)
  • Вершкове масло — 250 грамів
  • Цукрова пудра — 250 грамів
  • Яйця — 1 штука
  • Волоські горіхи — 250 грамів
  • Мед рідкий — 150 грамів
  • Кориця — 1 чайна ложка
  • Кардамон — пів чайної ложки
  • Ванільний цукор — за смаком
  • Гаряча вода — 100

Приготування

Спочатку готуємо начинку і заливку для пахлави. Коли вони вже є, робити страву набагато швидше.

Подрібнюємо волоські горіхи: у блендері, качалкою чи у ступці. Змішуємо горіхи із цукровою пудрою, ваніллю, корицею та кардамоном. Начинку розподіляємо на 10 частин.

Заливаємо мед гарячою водою. Перемішуємо гарно, щоб утворився сироп.

Вершкове масло розтоплюємо на маленькому вогні. Воно має бути постійно під рукою. Якщо масло застигатиме у процесі, підігріваємо його.

Тепер — основний етап.

Форму, у якій готуємо, змащуємо розтопленим маслом. Виймаємо розморожене тісто філо з упаковки і розгортаємо на рушнику.

Важливо! Тісто філо дуже швидко засихає. Тому обов’язково накривайте його рушником після того, як взяли черговий лист!

У змащену форму викладаємо перший лист філо. Якщо він більший за деко, розподіляємо по бортиках. Зразу ж змазуємо розтопленим маслом. Це потрібно робити із кожним наступним шаром тіста для пахлави.

На перший листок викладаємо другий. Так само розправляємо й змащуємо топленим маслом. Викладаємо 1 частину начинки. Накриваємо шаром філо, змащуємо, викладаємо начинку. Повторюємо алгоритм, поки не залишиться 2 листки тіста.

Одинадцятий листок викладаємо й змащуємо маслом. Потім загортаємо краї, які не влізли у форму, ніби накриваємо ними по боках.

Збиваємо яйце. Змазуємо ним оці загорнуті краї.

Викладаємо останній, дванадцятий шар тіста. Щедро змащуємо пахлаву яйцем.

Тепер акуратно ножем ріжемо майбутню медову пахлаву на ромбики. Важливо різати не до кінця, пише авторка, інакше начинка повитікає й прилипне. Якщо лишилися горішки для пахлави, можна повикладати їх зверху на ромбики.

Накриваємо усе це діло рушником і залишаємо на чверть години. Тим часом вмикаємо духовку — вона має нагрітися до 180 градусів.

За чверть години ставимо пахлаву у духову шафу на 15 хвилин рівно. Потім форму виймаємо і поливаємо пахлаву залишками розтопленого вершкового масла, особливо там, де надрізи. Якщо вони встигли склеїтися, легенько надрізаємо знову. Навіть якщо ви до цього встигли використати усе топлене масло, слід розтопити ще хоч трохи — це дуже важливий етап. Після цього повертаємо деко у духовку і спостерігаємо.

Як тільки пахлава злегка пожовтіє, але буде іще “блідою”, знову її виймаємо й поливаємо медовим сиропом. Поливаємо не економно, особливо по розрізах. Знову повертаємо в духовку.

Передостанній етап — приблизно 15-20 хвилин, але потрібно слідкувати. Коли верхній шар пахлави стане рум’яним, майже червоним — час виймати.

Останній ривок. Дорізаємо ромбики до самого низу, щоб вони легко відокремлювалися один від одного. Далі кожен ромбик обмакуємо з усіх боків у залишках медового сиропу і викладаємо на таріль. Залишаємо пахлаву настоятися й вихолонути хоча б на 20 хвилин. Потім — смакуємо:)

Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *