Вийшла на кухню, взяла дріжджі, а далі все – як в тумані. Як маєте певний досвід з дріжджовим здобним тістом (пасочки рахуються), зробіть собі плюшки із цукром;)

Попереджаю! За рецептами з інтернету нічого не хотіло виходити. Тому довелося експериментувати на ходу. Це стосується, в першу чергу кількості борошна. Може знадобитися трохи більше-менше. Доведеться орієнтуватися за станом тіста, соррі. По-друге дріжджі. Краще використовувати їх так, як зазначено на упаковці. Якщо попередньо робити опару – робіть. Якщо зразу додавати у борошно – то зразу. Коротше, як буде дріжджів, борошна, часу й нервів із запасом – то добре. Я ж обіцяю наступного разу вивіряти точну кількість інгредієнтів й додати покрокові фото процесу.
Потрібно
- Борошно – 500 г
- Дріжджі сухі – 1 пакетик (12 г)
- Молоко – 1 склянка
- Вода тепла – 0,5 склянки
- Цукор – 4-5 столових ложок+1 склянка посипати
- Ванільний цукор – дрібка
- Масло вершкове – 100 г
- Олія рослинна – 4 столових ложки
- Яйця – 3 маленьких або 2 великих, плюс 1-2 жовтки
- Сіль – дві щіпки
Приготування
У ледь тепле молоко додаємо половину пакетика дріжджів, пару столових ложок борошна та столову ложку цукру. Залишаємо на 15-20 хвилин, поки дріжджі запрацюють.
У велику миску просіюємо борошно. Додаємо цукор, ванільний цукор, другу половину дріжджів, сіль. Перемішуємо.
Яйця легенько збиваємо виделкою в окремому посуді. Вливаємо у борошно яйця, опару, яка підійшла, й воду. Замішуємо тісто.
Розтоплюємо 70 г вершкового масла. Даємо трошки охолонути й переливаємо у миску із тістом. Також додаємо олію.
Тісто гарно вимішуємо, щоб масло й олія ввібралися. І ще місимо хвилин 15 – активно і з гарними думками.
Воно має стати крутим, але приємним на дотик. Отак стиснули долонею – і в уяві вже готові плюшечки) Тісто має відставати від рук, а руки при замісі та подальшому готуванні змащуємо олією.
Накриваємо тісто рушничком, залишаємо в теплому місці на 40-50 хвилин. Має збільшитися в об’ємі у два рази.
Далі тісто обминаємо, а залишки вершкового масла – розтоплюємо.
З половини тіста робимо ковбаску, нарізаємо її на частинки. З кожної частинки робимо кулю.
Ці кульки тоненько розкочуємо у форму круга або овалу. Змащуємо розтопленим маслом й присипаємо цукром гарненько. Скручуємо рулетиком. Чим більше шарів накрутили, тим виразнішою вийде плюшка. Далі – як на картинці. Це простіше, ніж я боялася:)

Розкладаємо плюшки на деко, щоб між ними була відстань хоча б 5 см. Бо підніматимуться ще. Жовтки збиваємо виделкою. За допомогою пензлика змащуємо кожну плюшку жовтком. Лишаємо на 15 хвилин підійти.

Випікаємо у розігрітій до 170 градусів духовці 30-40 хвилин. Зважайте, будь ласка, на особливості своєї духовки.
Те саме повторюємо із другою половиною тіста.
Смачного!