Смажений рис від «китайців» у нашій родині люблять всі. Апетитний, ситний гарнір доповнює гострі м’ясні страви китайської кухні. Або подається як самодостатня, багатогранна страва. Палітра смаків і відчуттів, задоволення від приготування — такий він, рецепт рису з яйцем і овочами.
Улюблений ресторанчик «китайців» у місті давно не працює. За роки недоступності екзотичного рису довелося навчитися готувати його самій. Кухарі своїх таємниць не видають. А чоловік ниє і ниє: посмаж ото так, я вони. Правильно вийшло десь із 10-х спроби. Тепер вже скромність підказує, що мій китайський рис кращий за той, оригінальний.
Записувала цей рецепт, коли він ледь не вперше вийшов таким смачним і найбільш подібним до оригіналу, на який ми рівняємося.
Фото власне смаження на сковороді – нема. Бо рис та інші інгредієнти потрібно обсмажувати швидко на сильному вогні і постійно перемішувати. Знімати, самі розумієте, нема коли. Нє, ну можна, але щось або згорить, або підгорить.
Потрібно:
Рис довгий шліфований – 1 склянка (250 мл)
Морква – 1 штука
Гливи – 150 грам
Яйця – 3 штуки
Кукурудза консервована – 100 – 150 грам
Зелена цибуля – 100 грам
Олія рослинна
Сіль
Кукрума, паприка, червоний перець
Приготування
Рис кілька разів промиваємо до прозорості води. Заливаємо двома склянками холодної води. Ставимо на вогонь. Як закипить, трохи підсолюємо. Зменшуємо вогонь до малюсінького, накриваємо кришкою. Варимо 15 – 20 хвилин.
Поки вариться рис, робимо «омлет» до рису. Яйця збиваємо виделкою, трохи підсолюємо.
Смажимо на олії на середньому вогні, постійно перемішуючи, до готовності.
Викладаємо в окрему тарілку.
Готовий рис ставимо у прохолодне місце, нехай почекає.
Моркву чистимо і дрібно натираємо на терці.
Помиті гливи нарізаємо соломкою.
Зелену цибулю дрібно нарізаємо.
У суху чисту сковорідку наливаємо олію. Розігріваємо. Викладаємо туди моркву і гливи. Обсмажуємо на великому вогні, постійно перемішуючи, хвилини дві. Присолюємо. Додаємо по чайній ложці куркуми і паприки, дрібку червоного перцю. Перемішуємо. Смажимо ще 5 хвилин, постійно мішаємо.
Тепер всипаємо сюди ж рис. Трошки зменшуємо вогонь. Ретельно перемішуємо дерев’яною лопаткою рис із морквою і гливами. Рис має набути ніжно-жовтого кольору.
Додаємо у сковороду «омлет», кукурудзу і зелену цибулю. На сильному вогні, постійно перемішуючи, обсмажуємо усе ще 4 – 5 хвилин. За потреби досолюємо. Викладаємо гарненько на тарілку, подаємо гарячим.
[…] Подаємо гарячим зразу на стіл. До страви чудово пасує смажений рис по-китайськи з овочами. […]