Вареники бувають різні: великі і маленькі, із солодкою і несолодкою начинкою, із пісного, заварного тіста, тіста на кефірі…
Цього разу я зрадила своєму улюбленому заварному тісту і провела експеримент із тістом на кефірі.
Краще було б їх готувати на пару, але не захотіла.
Просто зварені вони теж добре смакують.
Потрібно:
На тісто:
-
Борошно – 3 склянки
-
Кефір – 1 склянка
-
Яйця – 1 штука
-
Сіль – 1 чайна ложка
-
Розпушувач або сода – 1 чайна ложка
На начинок:
-
Картопля – 800 – 900 грам
-
Печінка куряча – 300 грам
-
Цибуля – 500 грам
Приготування
Почнемо із начинку.
Чистимо і відварюємо картоплю у підсоленій воді до готовності. Зливаємо воду. Товчемо.
Курячу печінку добре промиваємо. Так само відварюємо до готовності. Зливаємо воду. Подрібнюємо до стану пюре за допомогою блендера чи м’ясорубки.
Цибулю чистимо і нарізаємо кубиками. Обсмажуємо в олії до золотистого кольору.
У ємності змішуємо картоплю, печінку і цибулю. Перемішуємо так, щоб маса була однорідною. За потреби досолюємо.
Тепер готуємо тісто.
У миску всипаємо борошно.
Вбиваємо яйце, підсолюємо, додаємо розпушувач або соду.
Вливаємо кефір.
Вимішуємо тісто спочатку ложкою, потім руками. Тісто має відставати від рук.
Накриваємо миску із тістом чистим рушником. Даємо тісту відпочити з півгодини у теплому місці.
Як ліпитимемо вареники, знадобиться ще борошно: присипати поверхню, качалку, руки.
Тісто ділимо на частини (2 – 3), кожну з них будемо розкочувати по черзі.
У розкатаному тісті за допомогою склянки або чашки вирізаємо кружечки.
Якщо хочете більші вареники – можна ті кружечки ще розкачати перед тим, як класти начинок.
На кружечок викладаємо начинок. Заліплюємо краї.
Вареники варимо у киплячій підсоленій воді 5 – 7 хвилин.
Подаємо, за бажанням, присипавши смаженою цибулею.