Тертий пиріг

Минулого літа, під час відпочинку на дачі, закортіло мені тертого пирога із свіжими ягодами. Ну, й повипендрюватись трохи )))

img_20170217_211434_1

А тут якраз порічки доспіли – такі гарні, червоні, великі, одна до одної. Так їх багато не з’їси. Думаю, чом би з них не спекти щось?

З дріжджовим тістом я тоді не дружила, а от спроби із пісочним – вдавалися. Тож тертий пиріг став очевидним вибором.

Втім, мій ентузіазм розділяли на всі – був значний ризик, що порічки потечуть під час випікання, і пиріг буде зіпсовано.

Щоб зменшити шанси протікання, я акуратно відокремила ягоди від гілочок. Промила водою у друшляк, і в ньому ж залишила їх десь на годину – щоб вода максимально стекла.  Цукром притрусила порічки аж тоді, коли розклала їх на тісті, перед випіканням.

Так що не бійтеся експериментувати 😉

Цього разу як начинку для пирога я використовувала варення із чорної смородини і чорноплідної горобини. Попередньо виклавши варення на друшляк, щоб стекла рідина.

Потрібно для тіста:

  • Яйця – 2 штуки

  • Борошно – 3 – 4 склянки

  • Маргарин, або вершкове масло – 200 грам

  • Цукор – 1 склянка

  • Ванілін – дрібка

  • Розпушувач – 1 чайна ложка

Для начинки – 150 – 200 грам варення або джему.

Приготування

Маргарин або масло залишаємо на годинку в теплому місці.

У мисці розминаємо маргарин виделкою, щоб отримати окремі шматочки.

Додаємо борошно, сіль і розпушувач. Руками мнемо усе це, щоб маргарин і борошно поєдналися у такі собі кавалочки.

img_20170217_172938_1

Окремо змішуємо яйця, цукор, ванілін і трошки збиваємо виделкою.

Цю суміш поступово вливаємо до борошна, вимішуючи тісто. Тісто не має бути крутим.

img_20170217_191647_1

Ділимо тісто на дві частини: 1/3 і 2/3.

1/3 загортаємо у плівку і кладемо у холодильник на 1 годину.

Більшу частину тіста розкочуємо і викладаємо на деко, злегка змащене олією.

img_20170217_192302_1

На тісто викладаємо шар варення або джему, розрівнюємо.

img_20170217_193512

Меншу частину тіста натираємо зверху на крупній терці.

img_20170217_194014_1

Випікаємо у розігрітій до 200 градусів духовці 25 – 30 хвилин.

img_20170217_211616_1

Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *