Минулого літа, під час відпочинку на дачі, закортіло мені тертого пирога із свіжими ягодами. Ну, й повипендрюватись трохи )))
А тут якраз порічки доспіли – такі гарні, червоні, великі, одна до одної. Так їх багато не з’їси. Думаю, чом би з них не спекти щось?
З дріжджовим тістом я тоді не дружила, а от спроби із пісочним – вдавалися. Тож тертий пиріг став очевидним вибором.
Втім, мій ентузіазм розділяли на всі – був значний ризик, що порічки потечуть під час випікання, і пиріг буде зіпсовано.
Щоб зменшити шанси протікання, я акуратно відокремила ягоди від гілочок. Промила водою у друшляк, і в ньому ж залишила їх десь на годину – щоб вода максимально стекла. Цукром притрусила порічки аж тоді, коли розклала їх на тісті, перед випіканням.
Так що не бійтеся експериментувати 😉
Цього разу як начинку для пирога я використовувала варення із чорної смородини і чорноплідної горобини. Попередньо виклавши варення на друшляк, щоб стекла рідина.
Потрібно для тіста:
Яйця – 2 штуки
Борошно – 3 – 4 склянки
Маргарин, або вершкове масло – 200 грам
Цукор – 1 склянка
Ванілін – дрібка
Розпушувач – 1 чайна ложка
Для начинки – 150 – 200 грам варення або джему.
Приготування
Маргарин або масло залишаємо на годинку в теплому місці.
У мисці розминаємо маргарин виделкою, щоб отримати окремі шматочки.
Додаємо борошно, сіль і розпушувач. Руками мнемо усе це, щоб маргарин і борошно поєдналися у такі собі кавалочки.
Окремо змішуємо яйця, цукор, ванілін і трошки збиваємо виделкою.
Цю суміш поступово вливаємо до борошна, вимішуючи тісто. Тісто не має бути крутим.
Ділимо тісто на дві частини: 1/3 і 2/3.
1/3 загортаємо у плівку і кладемо у холодильник на 1 годину.
Більшу частину тіста розкочуємо і викладаємо на деко, злегка змащене олією.
На тісто викладаємо шар варення або джему, розрівнюємо.
Меншу частину тіста натираємо зверху на крупній терці.
Випікаємо у розігрітій до 200 градусів духовці 25 – 30 хвилин.