Квасолеве диво, або Дикі боби

Помітила, що третій день на природі для компанії, як правило, переломний. Усі трохи…

 

img_20170220_215521

 

…тверезіють і оцінюють поведінку оточуючих більш критично 🙂

 

Кожен, зважуючи подумки свій внесок на благо компанії (збирання дров, приготування їжі тощо), порівнює його із «внесками» інших. І, зазвичай, не на їхню користь.

 

Дійшовши висновку, що «він один за всіх все робить», хтось без попередження припиняє робити будь-що. Хтось озвучує свій погляд і погоджується на рівноправну зміну діяльності – як носив дрова, то тепер розпалюватиме багаття, як готував – збиратиме дрова. При чому вимагаючи, щоб інші члени компанії робили рівнозначні «внески» задля спільного комфорту.

 

І подальший розвиток сюжету вже залежить від бажання кожного зробити відпочинок приємним. Чи навпаки))

 

Але того разу ми приїхали у Хрещатик, напевно, ідеальним складом 🙂

 

Чи то те місце було таким чарівним, чи погода, чи ми, – невідомо.

Але протягом кількох днів відпочинку кожен з нас не просто робив свій «внесок», а й отримував задоволення від того, що робив, допомагав іншим.

 

Неначе злагоджений відпочинковий організм, ми дійшли до “дня-коли-треба-їхати-додому”.

 

Ми попоїли, і можна було б уже й збиратися, але зірки вирішили по-іншому.

 

Наш водій вирішив трохи відпочити перед дорогою. А мій брат тонко натякнув, шо має з собою дві півлітрові баночки консервів від вдячних клієнтів.

Одна – з тушонкою, друга – з квасолею. І м’ясо, і овочі для консервації вони вирощують самі. І консерви роблять як для себе.

 

Каже, назад везти тушонку ніяк не хоче. Я йому – та чого ж, ще стане в нагоді, не пропаде.

Слово за слово, і стало зрозуміло, що тре’ таки спробувати – нема чого відкладати на потім те, що можна з’їсти зараз )))

 

Відкрили ми баночку, взяли по трошки, і… це була просто божественна тушонка! Я смачнішої й м’ясистішої в житті не куштувала!

 

І тут звідкілясь приходить до мене одна думка 😉

 

Питаю брата, а шо ж там в нього за квасоля?

 

Та, каже, вона, мабуть, дуже солона – щоб довго зберігалася, до інших страв там додавати. Самостійно її, мовляв, їсти не того.

 

Тягни її, сюди, говорю.

 

Притягнув.

 

Взяла баночку. Дивлюся я на квасолю, а вона на мене. Такий собі німий діалог у нас, значить.

 

На, тицяю братові, відкривай: дегустація так дегустація.

 

Він трохи поопирався, але відкрив.

 

Я, з таким обличчям ризикового сомельє, пальцями виймаю одну-однісіньку квасолинку. Кладу до рота…

 

І розумію – сьогодні мій щасливий день!

 

Прошу когось потримати баночку, щоб я її разом не проковтнула, бо ж смачнюче! Ніжна, і, як потім виявилося, ще й зі шматочком чи то гуски, чи то качки.

 

Зжерти її можна було б і так – під хлібинку із тушонкою. Та якось шкода.

 

Наказала усім банку не чіпать, пішла прогулятися.

Повернулася. Кажу: зараз забецаю те, що в голову прийшло, але допомога потрібна – із вогнищем і помить-порізать. Нема питань – всі «за».

 

І начаклували ми у казанку таку смакоту, що ледь не вилизували той казанок.

 

На жаль, такої чарівної консерви я зараз не маю. Але ось спробувала відтворити той рецепт максимально точно з того, що є.

 

На плиті, воно, звичайно, не те, що на вогнищі. Але зусилля варті результату.

 

Щодо нюансів. Квасолю можна взяти консервовану з магазину. Але воно не те на смак. Якщо ж маєте таку, що я описала – із радістю її у вас прийму в дар:)

 Потрібно:

  • Квасоля біла – 150 грам

  • Курячі гомілки – 3 штуки

  • Морква – 150 – 200 грам

  • Цибуля – 250 грам

  • Часник – 2 зубчики

  • Сіль

  • Спеції: перець чорний горошок, перець духмяний горошок, лаврове листя, паприка, хмелі-сунелі, червоний перець

Приготування

Попередньо замочуємо квасолю на 3 години. Потім відварюємо квасолю до готовності, але щоб не розвалювалася. Воду зливаємо, єслі шо;)

 

img_20170220_204452

 

Курячі гомілки миємо, обсушуємо, солимо.

 

img_20170220_193944

 

Обсмажуємо на середньому вогні в олії під кришкою по 5 – 7 хвилин з кожного боку.

 

Доливаємо у сковорідку склянку теплої кип’яченої води, пару лаврових листочків, по кілька горошин чорного та духмяного перцю.

 

img_20170220_200248

 

Тушкуємо, накривши кришкою, на середньому вогні протягом 40 хвилин. Раз на 10 – 15 хвилин перевертаємо гомілки на інший бік. За необхідності доливаємо воду, так щоб вона закривала гомілки на 1/3.

 

Часник дрібно нарізаємо.

 

img_20170220_204126

 

Цибулю нарізаємо півкільцями.

 

img_20170220_203854_1

 

Моркву нарізаємо тонкими брусочками.

 

img_20170220_204045

 

Обсмажуємо в олії на середньому вогні часник і цибулю, поки цибуля стане прозорою. Часто помішуємо.

 

img_20170220_205518

 

Додаємо моркву. Злегка підсолюємо. Додаємо чайну ложку хмелі-сунелі.

 

img_20170220_205937

 

Часто помішуючи смажимо на середньому вогні, поки морква й цибуля стануть золотистими.

 

Знімаємо з вогню.

 

Перевіряємо гомілки виделкою: якщо м’ясо легко відділяється від кістки, обдираємо його або прямо на сковорідці, зменшивши вогонь, виделкою, або ж на тарілці і повертаємо м’ясо на пательню на маленький вогонь.

 

img_20170220_205204

 

Додаємо до курятини відварену квасолю. Доливаємо водою, щоб вона покривала квасолю. Солимо за смаком, додаємо по дрібці спецій. Перемішуємо.

 

img_20170220_210154

 

Тушкуємо на малому вогні, але щоб воно постійно кипіло і не підгоряло, 30 хвилин. Періодично перемішуємо. За необхідності доливаємо воду.

 

Тепер до курятини і квасолі додаємо обсмажені моркву і цибулю з часником. Усе гарненько перемішуємо. Як треба – досолюємо.

 

img_20170220_210906

 

На малому вогні тушкуємо ще 20 хвилин.

 

Подаємо гарячою, можна прикрасити зеленню.

 

img_20170220_215407_1

 

Смачного!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *