Холодець

Холодець зі свинячих ніжок

Якщо дуже довго чекати, поки хтось приготує тобі смачний холодець, можна зробити його самій 🙂 Рецепт з фото допоможе!

Холодець

Неначе в якомусь трансі я вчора пішла й купила дві голяшки (це свинячі гомілки). Мала надію, що їх буде достатньо, щоб застиг мій смачний холодець. Але, про всяк випадок, взяла ще пачечку желатину.

До цього я пробували приготувати холодець один раз, ще давно. Вийшло щось незрозуміле, і я закинула цю ідею. Сподіваючись, що мою скромну потребу у цій страві задовольнять холодці-«гуманітарки» (від родичів) і холодці у гостях.

Аж тут так захотілося його, що аж снилося, як їм. Та ще й щоб був не жирний, прозорий, і багато м’ясця без хрящів.

Що робити? Треба робити!

Начиталася рецептів і порад. Стало сумно – бо вже ж вечір, а варити його 5 – 6 годин. Вночі з ним бавитися якось не дуже.

Вирішила: як шось не те звариться, чи вже не буде сил доробляти – зжеру це смачне м’ясце, та й усе.

До речі, довго варені на малому вогні або у мультиварці рульки – та ще й з часничком і травками – незрівнянна закуска!

Що я вам скажу?

Чаклувала-чаклувала я над тим холодцем – і таки вичаклувала! Смачний, м’ясистий, прозорий, застиг чудово 🙂

Щоправда, я необережно почала його дегустувати з того контейнеру, який краще виглядав би на фото. Ледь зупинилася 😉

img_20170119_135926

Потрібно:

  • Рульки (голяшки) свинячі – 2 шт., або 1,5 кг

  • Морква – 1 шт.

  • Цибулина – 1 шт.

  • Часник – 3 – 4 зубчики

  • Сіль

  • Лавровий лист, чорний перець горошком, духмяний перець горошком

Приготування

Свинячі голяшки добре промиваємо. Заливаємо водою, залишаємо на годинку (можна трохи менше) вимочуватися.

Ще раз промиваємо. Кладемо у каструлю (у мене 6-літрова), заливаємо холодною водою.

Ставимо на вогонь.

Як закипить, ретельно прибираємо накип. Солимо за смаком.

Зменшуємо вогонь до манюсінького, прикриваємо кришкою.

Варимо 5 годин.

Майбутній холодець має постійно кипіти, але дуже повільно варитися.

Тож можна час від часу зазирати під кришку і, за потреби, регулювати силу кипіння.

Миємо, чистимо моркву і цибулю.

Як минуть ці 5 годин, відправляємо до каструлі морквину, цибулину, пару лаврових листочків, по кілька горошин чорного і духмяного перцю.

Залишаємо варитися ще на одну годину.

Орієнтовно, має википіти половина налитої в каструлю води.

Тепер обережно виймаємо наші рульки на тарілку, даємо охолонути.

Овочі й інший непотріб шумовкою прибираємо з бульйону і викидаємо.

Чистимо часник, пропускаємо через часникочавилку.

За бажанням, для більшої прозорості бульйон можна процідити через сито або марлю.

Обдираємо усе доступне м’ясо з наших голяшок. Намагаємося при цьому його не з’їсти. Ну, хоча б щось залишити на холодець )))

Залишки рульок (кістки, шкурки, жирок і т.п.) віддаємо киці, чи хто там у вас?

В обрану для холодцю ємність, або ємності рівномірним шаром розкладаємо м’ясо (я його рву пальцями, дехто ріже).

Зверху присипаємо товченим часником (без фанатизму;)).

Заливаємо бульйоном.

Ставимо у холодильник на ніч.

Смачного!

img_20170119_140003

1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *