Якщо дуже довго чекати, поки хтось приготує тобі смачний холодець, можна зробити його самій 🙂 Рецепт з фото допоможе!
Неначе в якомусь трансі я вчора пішла й купила дві голяшки (це свинячі гомілки). Мала надію, що їх буде достатньо, щоб застиг мій смачний холодець. Але, про всяк випадок, взяла ще пачечку желатину.
До цього я пробували приготувати холодець один раз, ще давно. Вийшло щось незрозуміле, і я закинула цю ідею. Сподіваючись, що мою скромну потребу у цій страві задовольнять холодці-«гуманітарки» (від родичів) і холодці у гостях.
Аж тут так захотілося його, що аж снилося, як їм. Та ще й щоб був не жирний, прозорий, і багато м’ясця без хрящів.
Що робити? Треба робити!
Начиталася рецептів і порад. Стало сумно – бо вже ж вечір, а варити його 5 – 6 годин. Вночі з ним бавитися якось не дуже.
Вирішила: як шось не те звариться, чи вже не буде сил доробляти – зжеру це смачне м’ясце, та й усе.
До речі, довго варені на малому вогні або у мультиварці рульки – та ще й з часничком і травками – незрівнянна закуска!
Що я вам скажу?
Чаклувала-чаклувала я над тим холодцем – і таки вичаклувала! Смачний, м’ясистий, прозорий, застиг чудово 🙂
Щоправда, я необережно почала його дегустувати з того контейнеру, який краще виглядав би на фото. Ледь зупинилася 😉
Потрібно:
Рульки (голяшки) свинячі – 2 шт., або 1,5 кг
Морква – 1 шт.
Цибулина – 1 шт.
Часник – 3 – 4 зубчики
Сіль
Лавровий лист, чорний перець горошком, духмяний перець горошком
Приготування
Свинячі голяшки добре промиваємо. Заливаємо водою, залишаємо на годинку (можна трохи менше) вимочуватися.
Ще раз промиваємо. Кладемо у каструлю (у мене 6-літрова), заливаємо холодною водою.
Ставимо на вогонь.
Як закипить, ретельно прибираємо накип. Солимо за смаком.
Зменшуємо вогонь до манюсінького, прикриваємо кришкою.
Варимо 5 годин.
Майбутній холодець має постійно кипіти, але дуже повільно варитися.
Тож можна час від часу зазирати під кришку і, за потреби, регулювати силу кипіння.
Миємо, чистимо моркву і цибулю.
Як минуть ці 5 годин, відправляємо до каструлі морквину, цибулину, пару лаврових листочків, по кілька горошин чорного і духмяного перцю.
Залишаємо варитися ще на одну годину.
Орієнтовно, має википіти половина налитої в каструлю води.
Тепер обережно виймаємо наші рульки на тарілку, даємо охолонути.
Овочі й інший непотріб шумовкою прибираємо з бульйону і викидаємо.
Чистимо часник, пропускаємо через часникочавилку.
За бажанням, для більшої прозорості бульйон можна процідити через сито або марлю.
Обдираємо усе доступне м’ясо з наших голяшок. Намагаємося при цьому його не з’їсти. Ну, хоча б щось залишити на холодець )))
Залишки рульок (кістки, шкурки, жирок і т.п.) віддаємо киці, чи хто там у вас?
В обрану для холодцю ємність, або ємності рівномірним шаром розкладаємо м’ясо (я його рву пальцями, дехто ріже).
Зверху присипаємо товченим часником (без фанатизму;)).
[…] ж одним холодцем не зігрієшся […]