Покроковий рецепт допоможе приготувати ніжні, соковиті рибні котлети з щуки. Замість щуки можна взяти іншу не кістляву річкову свіжу рибу.
Рибні котлети – одна з найулюбленіших страв мого чоловіка. Якось у приступі доброти надумала зробити йому сюрприз. Котлетного досвіду із рибним фаршем тоді я не мала. Але ж треба колись починати! Купила заморожене філе якоїсь морської риби. Трохи не дочекалася, аби воно повністю розмерзлося. І перемолола блендером на фарш, більше схожий на сірий кисіль із запахом риби.
Шось типу котлет я з горем пополам усе ж таки наліпила і посмажила. Але подальшої долі цих дивних виробів з нещасної риби я вже не пам’ятаю.
Минуло кілька років, допоки я наважилася повторити спробу. Мотивували 11 щук, яких наловив чоловік. Не знала вже, куди їх дівати, от і ризикнула. Відповідально підійшла до вибору рецепту. На основі варіантів і рекомендацій з різних сайтів сформувала власну формулу приготування рибних котлет. Вони виходять ніжними, пухкенькими і безумовно смачними.
Потрібно:
-
500 грам філе щуки
-
150 грам сала
-
2 – 3 зубчики часнику
-
1 велика цибулина
-
1 яйце
-
Манна крупа або борошно
-
Олія
-
Сіль, перець
Приготування
Щуку миємо, потрошимо, чистимо. Тепер робимо філе. Зрізаємо м’ясо з хребта, починаючи від хвоста. Обережно і уважно, щоб не було костей. Потім від отриманого філе відрізаємо плавці і видаляємо реберні кісточки, які залишилися.
Філе щуки і сало нарізаємо шматочками десь 2 на 2 см. Так само кубиками нарізаємо очищену цибулю. Почищені зубчики часнику нарізаємо на кілька частинок.
Тепер філе, сало, цибулю і часник перемелюємо у чашці блендеру або у м’ясорубці. Отриманий фарш зі щуки мелемо другий раз. Щоб навіть найменші кісточки, які раптом залишилися, змололися повністю. До того ж, фарш буде ніжніший.
Вбиваємо у рибний фарш яйце, солимо, перчимо, гарненько вимішуємо, щоб рибні котлетки були пухнасті й м’якенькі.
Розігріваємо сковороду із рослинною олією. Поки вона гріється, формуємо змоченими у холодній воді долонями котлетки і обвалюємо їх у манці або у борошні.
Викладаємо котлети із щуки на сковороду, обсмажуємо кілька хвилин на середньому вогні, поки не зарум’яняться. Потім перевертаємо на інший бік і так само обсмажуємо. Доливаємо трохи теплої кип’яченої води, накриваємо кришкою. Тушкуємо хвилин 15 – 20 на маленькому вогні. Попервах краще періодично перевіряти, щоб не підгоріли.
Якщо не ліньки, почистьте та подрібніть пару цибулин. Обсмажте в олії до золотистого кольору. А перед подачею полийте отриманим соусом рині котлетки. Це дуууже смачно!
До котлет із щуки чудово пасують рис, картопляне пюре і овочевий салат у якості гарніру.