Якось коханий притягнув додому 11 щук – нариболовив. І от стою я така о 9-ій вечора і дивлюся на них. А вони – на мене …

І що ото з ними робити? Нє, то зрозуміло, що почистити, випотрошити. Філе зробити, звичайно. А далі?.. Ну, юшки наварити, то ясно. Посмажити чи запекти – теж варіанти. Але не дуже хороші – сухе воно виходить. Я пробувала – їсти можна, але якщо вже інших варіантів немає. Тоді, до речі, ми потім вже цих щук і смажили, і запікали.
Але того вечора я, як маніяк, наробила з них філе. Частину (випотрошену й почищену) заморозила. Голови, хвости і тому подібне склала окремо на юшку. А тут йтиметься саме про юшку, яку я варила наступного дня. Для неї я взяла голови, хвости й плавники від кількох щук, і декілька філе. Рецептів «перелопатила» купу. Більшість – російською і розраховані на приготування на природі, у казанку. А я збиралася готувати вдома. Із часом з’ясувала для себе, що процеси приготування юшки у диких умовах і умовах домашніх відрізняються. І то є правильно і логічно. Один з рецептів «дикої» юшки опублікую згодом. А зараз – рецепт юшки з щуки українською 😉
Потрібно на 6-тилітрову каструлю:
Щука ціла середнього розміру, або 2 малі
1 велика цибулина
1 велика морква або 2 середні
3 – 4 великі картоплини
Корінь петрушки (якщо є)
Чорний перець горошком
Лавровий лист
Сіль
За бажанням приправа «Для юшки (ухи)»
Приготування
Отже, почищену та випотрошену щуку ділимо на частини: робимо філе, окремо залишаємо голову, хвіст, хребет і плавники.
Усі ці частини щуки кладемо у каструлю.
Туди ж кладемо почищені моркву і цибулю, корінь петрушки.
Заливаємо холодною водою. Ставимо на великий вогонь.
Як закипить, вогонь зменшуємо і прибираємо шум, щоб юшка вийшла прозорою та золотистою. Солимо за смаком, додаємо чорний перець і лавровий лист.
Тепер робимо маленький вогонь, прикриваємо каструлю кришкою (не щільно!) і залишаємо варитися на 30 хвилин.
За півгодини виймаємо шумовкою філе на тарілку і ховаємо подалі від кицьки. Усе інше нехай вариться ще з 20 хвилин.
У цей час чистимо картоплю і ріжемо кожну на 4 – 6 частин.
Через 20 хвилин виймаємо шумовкою усі залишки риби, що є в каструлі. Даємо охолонути і віддаємо киці – нехай теж посмакує.
У киплячий бульон відправляємо картоплю, додаємо спеції за смаком (дивіться, чи містять вони сіль – щоб не було пересолу) і варимо до готовності картоплі (хвилин 20 приблизно).
Тим часом дрібно нарізаємо зелень. Філе ріжемо акуратними шматочками – на ваш смак.
Як картопля вже розварилася, накриваємо каструлю кришкою щіль і знімаємо з вогню. Нехай настоїться 5 – 10 хвилин (скільки витримаєте).
У мисочки кладемо шматочки філе щуки, наливаємо юшку, присипаємо зеленню,, подаємо 😉
[…] Минуло кілька років від того випадку, і трапилася ця історія із 11-ма щуками. […]