Плов

Чого б це людині, яка часом навіть запаху плову не виносить, раптом спало на думку самій цей плов приготувати?

Мій Плов

Збожеволіла? Вирішила себе покарати? Проспорила?

Можливо 😉

Втім, схиляюся до думки, що десь у глибокій-глибокій глибині душі я вважала, що ця страва має право на сто другий (чи який там, не пам’ятаю)  шанс.

Сподівалася, що мені не подобається не власне плов, а рецептура, за якою його готували інші. Набір і вибір інгридиєнтів.

Ця страва, де б я її не куштувала, завжди була для мене занадто жирною, якоюсь негармонійною, до того ж мала дивний, неприємний, як на мене, запах.

Звичайно, для цього ризикованого номера яка обрала рецепт із сайту, який досі мене не підводив.

Без дурості з мого боку, певно, не обійшлося: ганяла доцю у 3 чи 4 магазини у пошуках барбарису, доки не дійшло до мене – можна ж використати суміш спецій «Для плову». Їх по всіх супермаркетах купа, якщо вже така «криза» із тим барбарисом.

Але скажу от що: барбарис у плові – необхідний. Без нього не плов, а фігня якась.

А ще ізюм. Хоча… без ізюму можна викрутитися.

Наскільки пам’ятаю, кількість інгредієнтів я пропорційно скорочувала вдвічі. Бо ми втрьох і та його дні три їли.

Так що тепер я, здається, плов люблю. Принаймні, свого приготування)))

Але якщо у вас велика родина – то це зайве 🙂

Плов1

Потрібно:

  • 1,5 кг м’яса (баранини, яловичина або свинини). Я брала свині реберця

  • 1 кг рису

  • 600 грам моркви

  • 50 грам цибулі

  • 1 столова ложка зіри

  • 1 столова ложка барбарису

  • 0,5 столової ложки куркуми

  • 1 ціла головка часнику

  • Червоний перець мелений

  • Чорний перець мелений

  • Сіль

  • Рослинна олія

Приготування

Нарізаємо цибулю соломкою, моркву – брусочками, а м’ясо – невеликими шматочками.

У великій кількості олії (приблизно 150 мл) обсмажуємо цибулю до золотистого кольору.

Я це робила зразу в ємності для плову. Це може бути каструля із товстими стінками, казанок або гусятниця.

Додаємо м’ясо, обсмажуємо. Потім додаємо моркву і тушкуємо хвилин 5 – 7, не накриваючи кришкою.

Далі додаємо барбарис, куркуму, зіру. Солимо, перчимо і перемішуємо усе.

Заливаємо водою так, щоб вона покривала м’ясо. Робимо середній вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися на 35 – 40 хвилин.

Тим часом промиваємо рис у холодній воді 5 – 6 разів.

Як минуть оті 40 хвилин тушкування м’ясо з овочами і спеціями, всипаємо туди ж рис. Але, увага!!!, не перемішуємо із м’ясом! Розрівнюємо рис.

Тепер акуратно і обережно вливаємо гарячу або теплу воду, так щоб вона покривала рис на два сантиметри.

Трохи підсолюємо.

Накриваємо кришкою, і варимо доти, доки рис не вбере в себе усю воду. Зазвичай, для цього вистачає 20 хвилин.

Але можна зазирати під кришку і перевіряти – можливо, знадобиться трохи менше або трохи більше часу.

Потім в середину кладемо часник, вдавлюючи його в рис. Головка обов’язково має бути цілою.

Дерев’яною паличкою робимо отвори, щоб виходила пара. Рис і м’ясо і тепер не перемішуємо!

Готуємо до готовності (приблизно 20 – 25 хвилин).

А вже як плов готовий – перемішуємо його і подаємо страву до столу.

Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *