Перейти до вмісту
Чого б це людині, яка часом навіть запаху плову не виносить, раптом спало на думку самій цей плов приготувати?
Збожеволіла? Вирішила себе покарати? Проспорила?
Можливо 😉
Втім, схиляюся до думки, що десь у глибокій-глибокій глибині душі я вважала, що ця страва має право на сто другий (чи який там, не пам’ятаю) шанс.
Сподівалася, що мені не подобається не власне плов, а рецептура, за якою його готували інші. Набір і вибір інгридиєнтів.
Ця страва, де б я її не куштувала, завжди була для мене занадто жирною, якоюсь негармонійною, до того ж мала дивний, неприємний, як на мене, запах.
Без дурості з мого боку, певно, не обійшлося: ганяла доцю у 3 чи 4 магазини у пошуках барбарису, доки не дійшло до мене – можна ж використати суміш спецій «Для плову». Їх по всіх супермаркетах купа, якщо вже така «криза» із тим барбарисом.
Але скажу от що: барбарис у плові – необхідний. Без нього не плов, а фігня якась.
А ще ізюм. Хоча… без ізюму можна викрутитися.
Наскільки пам’ятаю, кількість інгредієнтів я пропорційно скорочувала вдвічі. Бо ми втрьох і та його дні три їли.
Так що тепер я, здається, плов люблю. Принаймні, свого приготування)))
Але якщо у вас велика родина – то це зайве 🙂
Потрібно:
1,5 кг м’яса (баранини, яловичина або свинини). Я брала свині реберця
1 кг рису
600 грам моркви
50 грам цибулі
1 столова ложка зіри
1 столова ложка барбарису
0,5 столової ложки куркуми
1 ціла головка часнику
Червоний перець мелений
Чорний перець мелений
Сіль
Рослинна олія
Приготування
Нарізаємо цибулю соломкою, моркву – брусочками, а м’ясо – невеликими шматочками.
У великій кількості олії (приблизно 150 мл) обсмажуємо цибулю до золотистого кольору.
Я це робила зразу в ємності для плову. Це може бути каструля із товстими стінками, казанок або гусятниця.
Додаємо м’ясо, обсмажуємо. Потім додаємо моркву і тушкуємо хвилин 5 – 7, не накриваючи кришкою.
Далі додаємо барбарис, куркуму, зіру. Солимо, перчимо і перемішуємо усе.
Заливаємо водою так, щоб вона покривала м’ясо. Робимо середній вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися на 35 – 40 хвилин.
Тим часом промиваємо рис у холодній воді 5 – 6 разів.
Як минуть оті 40 хвилин тушкування м’ясо з овочами і спеціями, всипаємо туди ж рис. Але, увага!!!, не перемішуємо із м’ясом! Розрівнюємо рис.
Тепер акуратно і обережно вливаємо гарячу або теплу воду, так щоб вона покривала рис на два сантиметри.
Трохи підсолюємо.
Накриваємо кришкою, і варимо доти, доки рис не вбере в себе усю воду. Зазвичай, для цього вистачає 20 хвилин.
Але можна зазирати під кришку і перевіряти – можливо, знадобиться трохи менше або трохи більше часу.
Потім в середину кладемо часник, вдавлюючи його в рис. Головка обов’язково має бути цілою.
Дерев’яною паличкою робимо отвори, щоб виходила пара. Рис і м’ясо і тепер не перемішуємо!
Готуємо до готовності (приблизно 20 – 25 хвилин).
А вже як плов готовий – перемішуємо його і подаємо страву до столу.
Смачного!
Пов’язано