Якщо чесно, то найсмачніший гороховий суп із копченими реберцями готує мій коханий. Проте, люди кажуть, що «експлуатація дитячої праці» незаконна. Принаймні, постійна))
Тому довелося мені й самій навчитися варити цей супчик більш-менш пристойно.
Основний процес підгледіла в коханого, звичайно. А там вже експериментальним шляхом дійшла свого рецепту.
Все досить просто. Головне – прослідкувати, щоб горох не «втік». Бо інакше доведеться його від плити «відгризати». Ну, і смак супу, звісно, буде геть не той.
Кілька секретів «горохового контролю» опишу власне у рецепті.
Один з них, до речі, дізналася від куми ще за часів нашої бентежної молодості. За що їй вельми вдячна.
Як я їм гороховий суп, то на хліб обов’язково намащую вершкове масло. Ну дуууже смачно 🙂
Потрібно на 6-літрову каструлю:
-
700 – 800 грам копчених реберець (можна замінити іншими копченостями, але буде трохи не те)
-
250 грам гороху (якщо на упаковці вказано, що його потрібно попереднь замочити – зробіть це)
-
700 грам картоплі (десь 4 великі картоплини)
-
1 велика цибулина
-
2 середніх моркви
-
Кілька лаврових листочків
-
Сіль, перець
-
Олія
-
Зелень за смаком
Приготування
Горох промиваємо холодною водою, доки вона не стане прозорою і без піни (разів з 10). Пересипаємо горох у нашу каструлю.
Реберця нарізаємо на окремі частини. Теж кладемо у каструлю. Заливаємо усе водою. Ставимо на вогонь, більший за середній.
Далеко не відходимо.
Як тільки закипить, стоїмо поруч і збираємо шумовкою шум. Також перевіряємо, щоб горох раптом не пристав до дна каструлі – бо пригорить.
Як шум вже більше не з’являється, робимо маленький вогонь. Накриваємо каструлю кришкою нещільно. Якщо накрити повністю – горох обов’язково «втече».
Ставимо таймер на годину.
Тим часом чистимо картоплю, моркву і цибулю.
Цибулю дрібно нарізаємо. Моркву натираємо на середній терці.
В олії обсмажуємо цибулю. Додаємо моркву і також обсмажуємо, щоб усе було золотисте і гарненьке.
Як горох розвариться (за годину після того, як закипів), нарізаємо картоплю кубиками і відправляємо у каструлю. Солимо і перчимо за смаком, додаєм лаврове листя. Варимо 10 хвилин.
Тепер додаємо піджарку. Варимо ще 10 – 15 хвилин.
Готовий суп розливаємо по мисочках і присипаємо подрібненою зеленню.